Böcker/books (2 sidor)

bokomslag-frisk.n.nu.jpg

Lindeberg, Staffan och Gräslund, Bo (2005)

"Ursprunglig föda - vad vi borde äta och varför vi inte gör det", 

Natur och Kultur

Boken vänder sig till alla som vill förändra sin kost och må bättre, men också till dietister, läkare och annan vårdpersonal som behöver mer bakgrundskunskap för att möta de allt mer aktuella folkhälsofrågorna.

 

Staffan Lindeberg är allmänläkare och docent i allmänmedicin vid Institutionen för medicin, Lunds universitet.

Bo Gräslund, prof. emeritus i arkeologi och verksam vid Institutionen för arkeologi och antik historia, Uppsala universitet.

 

"Det finns i dag överväldigande bevis för att hjärt-kärlsjukdomar och cancer - vilka tillsammans med demens och benskörhet är de vanligaste orsakerna till att gamla människor är skröpliga och inte kan leva ett fullvärdigt liv - saknas eller är mycket ovanliga hos naturfolk som äter ursprunglig föda, eller med ett annat uttryck paleolitisk kost.

Den livsstilsfaktor som skiljer människorna i traditionella samhällen mest från västerlandet är kosten. Baslivsmedel i den ursprungliga födan är rotfrukter, frukter, många olika sorters fisk och skaldjur samt bladgrönt och nötter.

Minst lika viktigt är att mejeriprodukter, matfett, socker, spannmål och alkohol, vilka tillsammans tillför tre fjärdedelar av kaloriintaget i Sverige, SAKNAS HELT. Saltintaget är mindre än en tredjedel av det hos genomsnittssvensken. Kosten är så mättande att det är omöjligt att äta sig tjock trots att det alltid finns överskott på föda. Den är dessutom näringsrik, fiberrik och fettfattig, har gynnsam effekt på bland annat blodtryck och ger en beskedlig höjning av blodsocker och insulin efter måltid."

I Ursprunglig föda visar Staffan Lindeberg, läkare, och Bo Gräslund, arkeolog, vilken kost och livsstil vi borde anamma för att hålla oss friska längre.

Boken är slut i handeln men finns på bibliotek. Vet du någon som har ett ex till försäljning, hör av dig till www.frisk.n.nu

Staffan Lindeberg har dessutom skrivit en doktorsavhandling om Kitawa, en ögrupp i Melanesien, Papa Nya Guinea, där de äter paliolitisk föda (sk stenålderskost). De äter inte mjölk, säd och bönor. Invånarna på Kitawa har inga av våra vanliga sjukdomar; diabetes, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, alzheimer etc.

"Mjölk, fil, yoghurt och keso är nymodigheter för Homo sapiens och förenade med flera troliga hälsorisker, i synnerhet åderförkalkningsrelaterade sjukdomar såsom hjärtinfarkt, hjärtsvikt och stroke. Det är osäkert om magra mejeriprodukter är att föredra eftersom inte bara mättat fett utan även mjölksocker och mjölkproteiner kan tänkas vara sjukdomsframkallande. Exempelvis har både mjölksocker och mjölkproteiner orsakat insulinresistens och diabetes i djurmodeller och mjölkproteiner misstänks även kunna orsaka vissa autoimmuna sjukdomar och allergier."

Läs mer om doktorsavhandlingen på www.staffanlindeberg.com

 

 

Lindeberg, Staffan (2003)

"Maten och Folksjukdomarna"

Studentlitteratur AB  

Detta är en lärobok om kostens betydelse för västvärldens folksjukdomar: hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, cancer, osteoporos, åldersdemens, övervikt, insulinresistens, högt blodtryck, blodfettsrubbningar och autoimmuna sjukdomar. Den är ett försök till heltäckande redovisning av kunskapsläget inom ett mycket stort område. Boken är också en programförklaring för ett evolutionsmedicinskt perspektiv.

Utgångspunkten är att en djurarts inre organ mår bäst av de födoämnen den haft tillgång till under sin utveckling, vilket för människans del innebär kött, fisk, skaldjur, grönsaker, rotfrukter, nötter och frukt. I gengäld bör vi då vara restriktiva med det som naturen inte givit oss tillräcklig beredskap för att hantera: mjölkprodukter, mjölmat, matfett, raffinerat socker och ett ensidigt intag av bönor på grund av de gifter som ingår i dessas försvar mot växtätare.

 

I boken tas varje sjukdomsgrupp upp i enskilda kapitel genom systematisk och kritisk redovisning av kunskapsläget. Särskild tyngd ges åt kontrollerade studier av effekten på kliniskt betydelsefulla utfall såsom död och nyinsjuknanden. Det finns en omfattande referenslista på mer än 1 300 vetenskapliga arbeten och böcker med hänvisning i bokens text. Dessa referenser återfinns på förlagets hemsida under adress: www.studentlitteratur.se/matenochfolksjukdomarna

Boken finns att köpa på Bokus för 306 kr www.bokus.com

Uppdaterad version finns på engelska: Food and Western Disease 2009, ISBN: 9781405197717 Förlag: Wiley-Blackwell . Finns att beställa på www.bokus.com

 

Plant, Jane (2002)

"Ditt liv i dina händer - att förstå och förebygga bröstcancer"

Forum förlag

Vid sin femte cancer 1993 fick professor Jane Plant beskedet att hon dö om tre till sex månader. Hon tog sig an sjukdomen som ett forskningsarbete och bestämde sig för att besegra sin bröstcancer. Efter mycket arbete kom hon fram till det avgörande - hon lade om sin kost - bland annat uteslöt hon alla mjölkprodukter på grund av tillväxthormonerna. Hennes läkare var skeptisk, men den stora tumören på halsen gick tillbaka på bara sex veckor. Nu har det gått 19 år och hon är fortfarande frisk.  

Boken finns på bibliotek, även sjukhusbibliotek, och är översatt  till en rad andra språk.

Professor Jane Plant har skrivit fler böcker om kost och hälsa.

www.adlibris.com/se/product.aspx

 


Brantley, Timothy (2007)

"The Cure: Heal your body, Save your life" 

Förlag John Wiley & Sons  

After his mother, father, and young cousin died tragic deaths at early ages from terminal illnesses, Timothy Brantley embarked on a quest for answers to the mystery of why they died so young.

Dr. Brantley has dedicated his life to understanding the role our diets and lifestyles play in our health.

The Cure lays out Brantley's findings about why sickness happens, shows how disease can be reversed, and most importantly, explains how to prevent ill health in the first place. In The Cure, Dr. Brantley shares his revolutionary step-by-step program, which features a diet of raw organic foods as well as exercise, rest, fasts, water, whole food supplements, and herbal formulas. Sharing life-affirming case stories of people who diligently followed Dr. Brantley's program, you'll discover how.

Boken finns hos t ex Adlibris, 154 kr: www.adlibris.com/se/product.aspx

 

 

Mauritson, N-B (2010)

"Kärnfrisk familj: så gör du! - livsstil utan socker,

stress och kemikalier, förändrar din vardag för alltid

Bokförlaget Langenskiöld

En mycket läsvärd bok. Läsvärd för alla.

Äldsta sonen Bertram hade diagnostiserats med så kallad infantil autism och pendlade mellan våldsamma vredesutbrott och apati och var sjuklig och astmatisk. Han var sex år gammal och spåddes aldrig kunna gå i normal skola eller umgås normalt med andra barn.

– Vår familj var på väg att kollapsa, med en väldigt sjuk son, skräpmat och soffsittande framför tv:n, säger Ninka-Bernadette Mauritson.

I ett ständigt sökande efter svar på hur sonen skulle kunna behandlas, hade Ninka och Morten hittat amerikanska studier som förslog att autism försämrades av mat som innehöll gluten och laktos. Räddningen för familjen, beskriver hon, blev en total omläggning av livet såväl som kosten.

– Vi slutade våra jobb från en dag till en annan för att rädda familjen. Vi frilansade om nätterna och tränade vår son om dagarna och förändrade allt hela familjen åt och började med att röra på oss.

Boken följer kända som okända familjer på deras väg till ett nytt och sundare liv. De vet precis hur du har det, och hur mycket bättre du kan få det! De har liksom de flesta av oss motionerat alldeles för sällan, men unnat sig pizza, hel- och halvfabrikat fyllda med e-nummer, snacks och godis desto oftare. Och betalt ett högt pris med allt från förhöjda giftvärden, övervikt, astma, eksem, sömnbrist, humörsvängningar och förstoppning, till sänkt livskvalitet. Men inte nu längre!

Ta del av inspirerande recept på ekologiska, låggluten och mjölkfria frukostar, kost mot hyperaktivitet och autism, och sockerfria måltider för ökat välmående hos mamma, pappa och barn.

Boken finns att beställa för 188 kr på:  www.adlibris.com/vf/product.aspx


Jonsson, Ursula (2005)nu-racker-det.jpg

"Nu räcker det - så befriar du dig själv från kronisk sjukdom"

Bollstabrukförlaget

Jonsson som är agronom och filosofie magister skriver att många lider av oupptäckt födoämnesallergi mot spannmål och/eller mejeriprodukter. Denna överkänslighet kan ligga till grund för andra allergier, mot helt andra ämnen som damm, pollen, björk, djur, äpplen med mera. Jonsson refererar till många forskare i sin bok,  bl a till Staffan Lindeberg som skrivit ”Maten och folksjukdomarna, ett evolutionsmedicinsk perspektiv” och "Ursprunglig föda - vad vi borde äta och varför vi inte gör det" (se ovan). I "Nu räcker det" finns nedanstående kommentarer av Leon Chaitow som skrivit "Stone Age Diet" (MacDonold Optima 1987): -Fortfarande lever ca 400 000 människor efter den gamla jägar-samlar-principen utan mjölk och spannmål. De ammar sina barn i flera år och de saknar kroniska sjukdomar. Enligt Chaitow räcker det för många sjuka att utesluta mejerivaror för att återfå sin hälsa. Av alla födoämnen framkallar mjök oftast och starkast allergier. Han nämner astma, eksem, hudbesvär, kroniska näs- och bihåleproblem, halsfluss, matsmältnings-besvär, överaktivitet, depressioner, artritis, migrän, trötthet, viktproblem, svullnader, häftig hjärtklappning, svettning mm. 


Beata Bishop (2005)

"A Time to Heal - Teaching the Whole Body to Beat Incurable Cancer"

The inspiring story of a woman's triumph over life-threatening disease through an unorthodox therapy. Beata Bishop was devastated when a mole on her leg was diagnosed as malignant melanoma, one of the fastest-spreading types of cancer. She underwent painful, disfiguring surgery and was told that her health problems were over. But within a year the cancer had spread into the lymphatic system and she was confronted with two stark choices: to have further extensive surgery with an uncertain outcome, or do nothing and wait to die at any time between six weeks and six months. She refused both options and chose instead an alternative treatment, developed by an eminent German physician, the late Dr Max Gerson. His therapy, based on optimum nutrition and thorough detoxification, appealed to her, since it aimed to restore the body's damaged immune system to the stage where it could destroy the malignancy. Taking her fate in her hands, she spent two months at the world's only Gerson clinic in Mexico, learning the theory and practice of the intensive therapy which she then pursued for eighteen months in London. After two years on the Gerson Therapy, which transformed her both physically and psychologically, Beata Bishop made a full recovery. Today, 17 years later, she enjoys excellent health and vitality. A Time to Heal, here with a new Introduction and Postscript, is a personal record of courage and determination. It also presents us with a startlingly effective method for treating chronic degenerative diseases - a method whose validity is increasingly confirmed by the latest medical research. Boken finns att beställa hos Adlibris.se och Bokus.se Professor Jane Plants utgångspunkt i sin kostomläggning var också Gersons diet från 1935, men med några viktiga förändringar. Genom att dessutom utgå från modern forskning om nyttig mat för bröst- och prostatacancerpatienter utesluter Plant samtliga mejeriprodukter (även keso och yoghurt) eftersom de bl a innehåller tillväxthormonerna IGF-I och IGF-II. Hon lägger till bär, avocado, gurka, vatten, ananas, sojaprodukter i sina rekommendationer. (Frisk.n.nu.se-redaktörens anm. )

 

Quillin, Patrick (2005)

"Beating Cancer with Nutrition" 

Nutrition Times Press, Inc. 

Praise for "Beating Cancer with Nutrition" from Nobel Laureate Dr. Linus Pauling:  
"It is not enough for a cancer patient to receive appropriate conventional therapy for his or her disease. To improve quality and quantity of life, a regimen of good nutrition is essential. Dr. Quillin's book should be of value to every cancer patient."
-- Linus Pauling, PhD, twice Nobel laureate, pioneer in nutrition for cancer patients
Nutrients can improve cancer treatment by protecting the patient from the damaging effects of chemotherapy and radiation while allowing these therapies to kill the tumor. Nutrition makes chemo and radiation therapy more of a selective toxin against cancer and not a general toxin upon the patient. Cancer patients often feel like a child in a wicked divorce custody battle. The oncologist tells the patient "Don´t take that nutrition therapy. It is nothing more than expensive urine. And it will reduce the effectiveness of my chemo and radiation therapies." The nutritionist tells the same patient "Don´t take that poisonous chemo or radiation therapy. It will do you no good."  In fact, when the oncologist and nutritionist work together, both are more sucessful at helping the cancer patient. Nutrients make medical therapy more toxic to the tumor and less toxic to the patient. Utdrag från Dr Quillins hemsida: STARVE THE CANCER
Cancer is a sugar-feeder. The scientists call it an "obligate glucose metabolizer". You can slow cancer growth by lowering the amount of fuel available to the tumor cells. Americans have become humming birds in our constant consumption of sweet fluids and foods. The resulting constant high blood glucose levels yield many diseases, including cancer, diabetes, heart disease, hypertension, and yeast infections. Trying to beat cancer while eating a diet that constantly raises blood glucose is like trying to put out a forest fire while someone nearby is throwing gasoline on the trees.
Stop eating sugar. Eat very few sweet foods. Begin an exercise program to burn blood glucose down to a manageable level. Your cancer is not going to be happy as you begin to starve it. You will develop sugar cravings worse than you currently have. Ignore them and push through the discomfort.
Make fish and colorful vegetables the staples in your diet. Eat small amounts of fresh fruits at a mixed meal, which will blunt the rises in blood glucose. Use cinnamon liberally, since it helps to stabilize blood glucose. Take supplements of chromium and magnesium. I have yet to see a cancer patient beat the disease who continued to load up on the average amounts of sugar in our diet, which is 140 pounds per year per person.
Boken finns på Adlibris för 189 kr www.adlibris.com/se/product.aspx  www.patrickquillin.com
 

Karström Henning (1980)  

"Rätt kost - grunden för god hälsa"

Skandinaviska bokförlaget, Gävle

Redan 1980 skrev Karström, fil dr, docent i biokemi och näringslära, att undersökningar visat att den kost vi äter vanligen inte mosvarar den ur näringssynpunkt önskvärda. "Tvärtom använder vi mer än hälften av landets totala hushållskassa på direkt onyttigheter!" Han menar bland annat att "om läkarna skulle ordinera rätt kost i stället för medicin, skulle våra sjukdomar försvinna, ja sjukdomar skulle överhuvudtaget inte finnas till."

"Enligt Helvi Marjanens omfattande undersökningar i Finland har det visat sig att på orter där grundämnet mangan i åkerjorden förekommer i svårtillgänglig form för odlingsväxterna, där är antalet invånare som insjuknar i cancer högt. Marjanen anser, att då såväl grundämnet mangan som magnesium är viktiga faktorer vid cellandningen (Krebs-cykel) kommer särskilt manganbrist i kosten att leda till en försvagad och rubbad cellandning , som av den berömda tyska biokemisten Otto Warburg anses vara grundorsaken till cancer. Det är intressant att konstatera att en forskare redan år 1913 funnit, att manganhalten i cancersvulster är mycket lägre än i normala vävnader."

Eftersom rödbetssaft, björkaska och blåbär är mycket manganhaltiga rekommenderar Karström dem.

En bok som känns högaktuell än idag, trettio år senare. Finns att hitta på antikvariat eller via nätet.

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)