Fler Viktiga Böcker

 

        Autoimmun kokbok - läkande paleokost

En bok om hur kosten kan lindra eller bota autoimmuna sjukdomar. Författarna hade själva svåra sjukdomar och spåddes en framtid på mediciner resten av livet. Nu har de varken smärta eller mediciner. 

Skriven av Karl Hultén och Cecilia Nisbet Nilsson

Utgiven feb 2016 av Argus Information

 

 

 

Finns även på svenska nu! 

9127130045.jpeg

Anticancer: Ett nytt sätt att leva

 

 

MD PhD David Servan-Schreiber (2009)

Anticancer: A New Way of Life   

Penguin Group USA 

When David Servan-Schreiber, a dedicated scientist and doctor, was diagnosed with brain cancer, his life changed. Confronting what medicine knows about the illness and the little-known workings of his body's natural cancer fighting capacities, and marshaling his own will to live, Servan-Schreiber found himself on a fifteen- year journey from disease and relapse into scientific exploration and, finally, to health.

Combining memoir, concise explanation of what makes cancer cells thrive and what inhibits them, and drawing on both conventional and alternative ways to slow and prevent cancer, Anticancer is revolutionary. It is a moving story of a doctor's inner and outer search for balance; radical in its discussion of the environment, lifestyle, and trauma; and compelling and cautionary in its proposal that cancer cells lie dormant in all of us and that we all must care for the "terrain" in which they exist.

Cancer is not a genetic lottery. A new model has emerged from the last 10 years of research. It moves away from genetics and squarely into life-style factors that we can learn to control.


Anticancer tells us:
 ◊ Why the traditional Western diet creates the conditions for disease and how to develop a science-based anticancer diet
 ◊ How and why sugar and stress feed cancer and ways to achieve life balance and good nutrition to combat it
www.anticancerbook.com/

Läs mer om honom på "Berättelser ur verkliga livet, del 3"

 

 

Bok om MS:

Birgitta Brunes (2009) 

Går signalen fram?

Eget förlag. Tryckt av Linderoths Tryckeri i Vingåker

En bok om multipel skleros (MS), kronisk trötthet och signalsubstanser.

Birgitta Brunes är läkare och har själv en MS-diagnos sedan mer än 23 år. De 20 senaste åren har hon varit symptomfri tack vare den behandlingsmodell som hon beskriver i boken. Sedan 1987 har Brunes arbetat nästan uteslutande med patienter med diagnosen multipel skleros.

Behandlingsmodellen grundar sig helt på medicinska kunskaper och stor klinisk erfarenhet, men räknas ändå som "alternativ" i förhållande till nuvarande MS-behandlingar. 

En mycket informativ och intressant bok som ger svar på vad du kan göra själv för att förbättra din situation med MS diagnos - vilket är väldigt mycket! Så mycket att det inte går att referera allt här. De olika kapitlen avhandlar faktorer inom psyket, nervsystemet, immunförsvaret och det toxikologiska.  

Ett kapitel handlar om fria radikaler, antioxidanter, oxidativ stress och kost. Patienter rekommenderas bland annat att minska intaget av snabba kolhydrater (t ex vitt mjöl, ris, socker), att öka mängden Omega 3-fettsyror, och att äta mycket grönsaker, bär och en del frukt.  Varför finns bra beskrivet i boken.

Professor och akutläkare George Jelinik, själv med MS-diagnos, menar att personer med MS även bör undvika mejeriprodukter och gluteninnehållande sädesslag helt. Även han har skrivit en bok om vad man kan göra själv: "Taking Control of Multiple Sclerosis (2005). Den handlar mycket om kostens betydelse.

"Går signalen fram?" har en referenslista med över 300 vetenskapliga artiklar utgivna i medicinska facktidskrifter.

 

 

Fränlöf Åke (2005) 

Syra-bas-balansen

Faktagranskning av professor Olov Lindahl.

Litet häfte utgivet av Hälsokostrådets Förlag. Bl a med lista över vilka råvaror som är syra- respektive basbildande.

 

 

Bok om osteoporos:

Williams, Xandria (2002)

Stärk ditt skelett - förebygg benskörhet med rätt kost och träning 

Valentin förlag

Mycket mer än vårt kalciumintag påverkar skelettet. Några exempel:

"Innehåller vår kost för mycket fosfor i förhållande till kalcium kan det leda till en överaktiv bisköldkörtel som i sin tur leder till ökad utsöndring av kalcium från benen. Dessvärre innehåller den mat som vi äter i västerlandet ofta en mycket större mängd fosfor än kalcium. För att få i oss rätt proportioner fosfor/kalcium bör vi äta stora mängder grönsaker varje dag."

"Ett intag av höga halter fosfor kan också leda till minskad D-vitaminaktivitet och därmed minskad absorption av kalcium i matsmältningen."

"Äter vi för lite magnesium kan det leda till minskad produktion av parathormon och minskad absorption av kalcium både i maten och som tillskott. En långvarig brist på magnesium förknippas med en minskad effektivitet hos D-vitaminet, vilket även det kan minska upptaget av kalcium. Broccoli och vitkål är exempel på grönsaker med mycket magnesium. Människor med osteoporos har ofta en brist på magnesium, vilket kan vara en bidragande orsak till benskörheten. Det är särskilt viktigt att komma ihåg detta eftersom många av de läkemedel som skrivs ut för osteoporos innehåller kalcium och D-vitamin men antingen inget, eller mycket lite, magnesium, trots att många skulle behöva det bättre än kalcium."

"Om man dricker en till två koppar kaffe om dagen resulterar det i en daglig förlust via urinen av mer än 20 mg kalcium. För varje extra kopp kaffe som du dricker ökar kalciumförlusten med 6 mg. Om du förlorar 40 mg kalcium om dagen förlorar du 1 - 1,5 procents benmassa varje år, särskilt om du har passerat klimakteriet."

"Kolsyrade drycker innehåller en fosfatblandning som kan leda till en ökad förlust av kalcium via urinen och därmed svagare benstomme."

"Alltför mycket salt i kosten ökar kalciumförlusten via urinen."

"Alkohol ökar utsläppet av kalcium, magnesium, koppar, zink och vitamin C via urinen och samtidigt förhindrar den upptaget av kalcium."

"De tio vanligaste matallergenerna inkluderar mycket av den mat som vi börjat äta under senaste tid: mejeriprodukter, vete, ris, malt och råg. Det verkar som vår kroppar ännu på 2000-talet inte har anpassat sig till den här sortens "nya" mat.

Konsumtionen av mejeriprodukter kan leda till problem. För det första är många människor allergiska eller överkänsliga mot vissa födoämnen. Mejeriprodukter ligger högt på listan över allergen mat, så om man har en dold matöverkänslighet finns det en påtaglig risk för att mejeriprodukter är med på den listan. För det andra kan de som lider av candida-infektioner bli bättre av att utesluta laktos (mjölksocker) ur sin kost. För det tredje orsakar mejeriprodukter slembildning. Den kan vara beskedlig och enbart leda till katarr i halsen som medför tillfällig hosta eller harklingar. Men den kan också vara allvarlig och leda till inflammation i mellanörat hos barn, bihåleinflammation och blixtrande huvudvärk, nedsatt hörsel eller en tendens att snarka.

För många människor är mjölk inte den bästa källan till kalcium, utan något som faktiskt kan bidra till problem med hälsan. Inga djur dricker mjölk eller äter mejeriprodukter när de väl har slutat dia.

Mejeriprodukter är förvisso en kalciumkälla men grönsaker är en ännu bättre kalciumkälla och ger bättre skydd mot osteoporos." 

"Man vet att mat som ger sura restprodukter, särskilt djurprotein, ökar kalciumförlusten från benen och kroppen via urinen. Att så kan ske beror på att den syrabildande maten skapar acidos i blodet och för att balansera den måste kalcium och andra mineraler tas från benen. Frukt och grönsaker har motsatt effekt. De kan ha en alkalisk effekt på blodet och drar inte kalcium ur benen. Det finns fler anledningar till detta, bland annat det faktum att frukt och grönsaker har en balanserad kalcium/forforhalt, medan kött, spannmål och socker innehåller mer fosfor än kalcium, vilket kan leda till kalciumförlust. Ett annat skäl är att frukt och grönsaker är rika på magnesium."

 

Williams är kemist, biokemist med inriktning på människans ämnesomsättning. Hon är även nutritionist. Har skrivit 350 artiklar och 16 böcker.

 

 

Raw food recept

Palmcrantz, Erika (2008)

Raw food på svenska

Energica förlag

Var snäll mot din kropp - ge den maximal näring.

En mycket inspirerande bok, med fantastiska bilder av Anna Hult, som visar hur man kan föra in läcker raw food i  livet.

Det går att variera grönsaker, rotfrukter, frukter, bär, frön och nötter i det oändliga.

Låt dig överraskas!     

rawfoodbyerica.se/

Boken finns för 184 kr på adlibris.  www.adlibris.com/se/product.aspx

 

 

Erika Palmcrantz har kommit ut med en ny bok:  "Raw Delight"

 

 

 

Underbara efterrätter gjorda på raw food.

 

ICA bokförlag 2010,

154 kr på www.adlibris.se

 


 

 

Lindeberg Gunilla, Wesslén Annika (2008) 

GOTT utan gluten soja laktos vete mjölk ägg 

Albert Bonniers förlag. Häftad.

Gott är en lustfylld och innehållsrik kokbok för allergiker och överkänsliga, fylld med mängder av recept och idéer på mat utan gluten, laktos, mjölk, soja, vete och ägg. Här finns 300 recept på goda måltider.

Utsedd till vinnare i klassen Hälsa - functional food år 2003 av Måltidsakademin. Motivering: Hög ambitionsnivå, matglädje och livslust präglar denna kombination av modern kokbok och praktiskt uppslagsverk.

Går det att göra pannkakor om barnen är allergiska mot mjölk och ägg? Vad gör man till festen där den ene är överkänslig mot gluten medan den andre är laktosintolerant?

 

 

 

 

 

Sögaard AB, Östergaard K, Östergaard TV (2010)

Maelk og sundhed  Hvad er det du drikker? 

Books on Demand

Dansk bok om att mjölk kan försämra vår hälsa. Videnskap.dk sammanfattar:

 

Kræft (cancer), demens, allergi, diabetes, autisme og hjertesygdomme.
Det er bare et lille udsnit af komælks alenlange synderegister
- i hvert fald hvis man skal tro en ny bog om mælk med titlen 'Mælk og sundhed, hvad er det, du drikker?',

 

Bogen er skrevet af tre økologiforkæmpere; en læge, en biolog og en geolog, der efter eget udsagn har gennemtrawlet den videnskabelige litteratur for at finde hoved og hale i debatten om mælk og dens eventuelle sundhedsskadelige virkninger.

Trekløveret følger op på den kontroversielle kostbog 'Kernesund Familie', der udkom for nogle år siden og som direkte frarådede børn og voksne at drikke mælk.

Udmeldingen fik dengang Sundhedsstyrelsen til at advare mod at følge bogens råd og at lade være med at fratage børn mælken med henvisning til, at det ville skade børnenes helbred.

Jagtede litteratur på nettet

En af forfatterne er Troels Østergaard, der ud over at være magister i geologi også har en fortid som økologisk landmand. Han ser den nye bog som et modsvar til myndighedernes reaktion på 'Kernesund Familie'.

»I debatten har Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen hårdnakket stået på, at de havde videnskaben på deres side. Men det, der undrer os, er, at så mange mennesker tilsyneladende kan opleve at have gavn af at undgå mælken,« siger han.

Der er al mulig grund til at tro, at alle de civilisationssygdomme, der plager vores samfund, har én fællesnævner, nemlig mælk
- Troels Østergaard

Han og hans medforfattere besluttede derfor at gennemgå den videnskabelige litteratur, de kunne finde på nettet, for at blive klogere på, hvad videnskaben rent faktisk havde fundet ud af omkring koblingen mellem mælk og forskellige folkesygdomme.  

 Forfattere chokeret over deres fund

Deres oprindelige plan var at lave en bog med det budskab, at så længe mælken var økologisk, så var den et rigtigt godt levnedsmiddel. Man skulle bare ikke overdrive brugen af det.

»Det var dér, vi troede, at vi skulle hen. Men vi blev chokerede over, hvad vi fandt ud af. Der er al mulig grund til at tro, at alle de civilisationssygdomme, der plager vores samfund, har én fællesnævner, nemlig mælk,« siger han.

Nogle af hovedpunkterne i bogen er, at mælk kan føre til disse sygdomme:

Allergi:
Spædbørn kan udvikle allergi pga. proteinstofferne kasein og beta-laktoglobuin, der begge findes i komælk, men ikke i modermælk. Begge stoffer er ifølge forfatterne årsagen til, at mange spædbørn har en stor risiko for at udvikle allergi mod komælk.
Kræft (cancer):
Mælken er ifølge forfatterne en 'hormondrik', der indeholder op mod 20 forskellige hormoner, hvoraf en del er væksthormoner, der er medvirkende til udviklingen af kræft. Sådanne væksthormoner kan også føre til, at spædbørn får en for høj fødselsvægt.

Knogleskørhed (benskörhet):
Kost rig på protein, som f.eks. mager ost, belaster kroppen mest med syre. Det er rigtigt skidt for knoglerne.
Type 2 diabetes og hjertekarsygdomme:
Når visse former for mælk (A1-mælk) udsættes for enzymerne i maven, frigives der morfinlignende stoffer, der kaldes for kasomorfiner. Forfatterne fremhæver, at mælkemorfin virker som et fri radikal og kan virke iltende på forskellige stoffer i organismen. Det kan f.eks. føre til hjertesygdomme, sukkersyge og autisme, mener de.

 

 

 

 

Eaton, Russel HND (2006)

The Milk Imperative - a ticking bomb inside your body.

Deliveredonline.com UK

New discoveries are revealing that dairy milk may be the biggest cause of illness in the world today – learn the shocking truth and protect your health

The latest medical research is revealing a startling picture about dairy milk that can
no longer be ignored
:

  • Why dairy milk may be the biggest cause of illness in the world today
  • Why dairy milk is the biggest dietary cause of osteoporosis!
  • Why dairy milk is so bad for body growth and child development
  • Why the fats in dairy milk are about as harmful as trans fatty acids
  • Why dairy milk is the single biggest cause of prostate cancer

  

Jonsson, Bitten (2004)

Sockerbomben

Bokförlaget Forum www.forum.se   

Gömmer du godis? Ljuger du om eller smyger du med ditt sockerintag? Lider du av humörsvängningar, sömnstörningar eller viktsvängningar?
Våra kroppar reagerar på socker på olika sätt och tål det olika bra. Hos den som är sockerberoende kräver kroppen mer och mer socker för att bli nöjd. Sockret har effekter inte bara på kroppen utan också på hjärnan.
Boken Sockerbomben är upplagd i två delar: själva problemet som sockerberoende utgör och lösningen - hur vi blir fria från det.
Testa dig själv och mät din egen sockerkänslighet.
Lär dig hitta det dolda sockret i maten.
Målande fallbeskrivningar där var och en kan känna igen sig.
Recept på sju aptitretande och näringsrika frukostar, luncher och middagar.

 

Nyutgåva 2010

Bitten Jonsson, Pia Nordström (2010)

 Sockerbomben - i din hjärna. Bli fri från ditt sockerberoende 

Inbunden 184 kr på www.adlibris.com

Bitten Jonsson är sjuksköterska, har själv varit både alkohol- och sockerberoende och arbetar med behandling av (socker)beroende.

www.bittensaddiction.com

 

 

Edgson, Vicki & Marber, Ian. (2001)

Functional Food - matens helande kraft 

Natur och Kultur/LTs förlag

Boken innehåller näringsupplysningar och idéer som hjälper dig att reparera kroppen inifrån och ut.

Den första delen tar upp energin och psyket och förklarar vad du ska äta för att hålla blodsockret i balans, får mer energi, lindra stress och klara ängslan och depression bättre.

Den andra delen behandlar en rad vanliga åkommor, från förkylningar och migrän till högt blodtryck och artrit, och visar vilka livsmedel som kan förebygga och lindra sjukdomar.

I boken ingår en uppslagsdel med 100 verkligt nyttiga födoämnen med överskådliga presentationer och färgbilder.
ISBN: 9789127353176, ISBN-10: 9127353176   

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)